Leivonnaistyypit

Kohottamattomat leivonnaiset

Kohottamattomiin leivonnaisiin ei lisätä kohotusaineita, jolloin ne eivät kohoa taikinana eivätkä paiston aikana. Suomalaisia kohottamattomia leivonnaisia ovat rieskat, piirakat ja kukot.

Rieskat ovat ohuita, pyöreitä leipäsiä. Rieskataikina valmistetaan sekoittamalla nesteeseen nopeasti suola ja jauhot. Jauhojen lisäksi rieskoihin voi laittaa suurimoita, hiutaleita tai perunasosetta. Nesteeksi voi sekoittaa maitoa, piimää tai puuroa.

Perinteisiä suomalaisia piirakoita ovat karjalanpiirakat, sulhaspiirakat, rönttöset, sultsinat ja vatruskat.

Kukot ovat ruiskuoressa kypsennettyjä kaloja, lihoja tai kasviksia. Ne voivat olla joko umpinaisia tai avonaisia.

Perunarieskat

Hiivataikinat

Ruokaleivät ja pullat kohotetaan yleensä hiivalla. Hiivataikinoissa hyödynnetään hiivan kykyä valmistaa kaasua ja näin kuohkeuttaa taikinaa. Hiivataikinoissa voi käyttää joko tuorehiivaa tai kuivahiivaa. Annospussillinen kuivahiivaa vastaa 50 grammaa tuorehiivaa. Hiivataikinoihin käytetään yleensä 50 grammaa tuorehiivaa tai 1-2 annospussia kuivahiivaa puoleen litraan nestettä.

Hiivataikinan raaka-aineet ovat samat kuin leivonnan perusraaka-aineet. Hiivataikinaan voi laittaa monenlaisia jauhoja. Saat vaihtelua makuihin ja ravintoainepitoisuuksiin lisäämällä jauhojen sekaan leseitä, hiutaleita, rouheita tai siemeniä. Nesteeksi sopii esimerkiksi vesi, maito, piimä, hera, vesi-maitojauheseos tai kasvisten keitinliemi. Pullataikinoissa rasvana käytetään usein margariinia tai voita ja sämpylätaikinoissa öljyä. Sokeri auttaa hiivan toiminnassa sekä antaa makua ja kauniin paistovärin. Kananmunalla voidellaan leivonnaisia ja mausteilla lisätään leivontaan makuja.

Hiivataikinaleivonnan vaiheet ovat: sekotus ja alustus, nostatus, muotoilu, kohotus ja voitelu, paistaminen sekä leivonnaisten jäähdytys.

Kampasämpylät
Kaurasämpylät
Kahvikehräpullat

Kohotusaineella kohotetut leivonnaiset

Kohotusaineella kohotetuissa leivonnaisissa kohotusaineena käytetään joko leivinjauhetta tai soodaa.

Pikataikinat

Pikataikinat valmistuvat nimensä mukaan helposti ja nopeasti. Taikinaa tehdessä ensin sekoitetaan kuivat aineet keskenään, jonka jälkeen niihin lisätään nesteet. Taikina sekoitetaan nopeasti, paistetaan ja tarjotaan heti. Leivonnaisesta tulee kuohkea, jos taikinaa sekoitetaan niin vähän kuin mahdollista. Tyypillisiä pikataikinaleivonnaisia ovat teeleivät, muffinit, piimäkakku ja monet piirakkapohjat.

Pikapulla

Sekoitetut taikinat

Leivonnaiset, joissa ainekset sekoitetaan ilman vaahdottamista ja kohottamista sekaisin ovat nopeita valmistaa.

Omena-murupiirakka
Pätkiskakku
Seitsemän minuutin kakku
Vadelmainen suklaakakku
Isot kauraleivät
Ihanat kauraleivät

Muna-sokerivaahtoleivonnaiset

Muna-sokerivaahtoleivonnaisia ovat esimerkiksi kääretortut ja sokerikakkupohjat. Perusohjeen ainekset ovat kananmuna, sokeri sekä vehnäjauhot. Leivonnaiset onnistuvat kun kananmunat ovat huoneenlämpöisiä ja leivontavälineet ovat puhtaat ja kuivat. Muna-sokerivaahdon vatkaamisen jälkeen jauhot kannattaa lisätä siivilän läpi, jolloin taikina säilyy kuohkeana ja ilmavana.

Mokkapalat
Unelmatorttu

Murotaikinaleivonnaiset

Murotaikinaleivonnaisiin kuuluvat esimerkiksi piiraspohjat, pikkuleivät ja kakut. Murotaikina valmistetaan yleensä vatkaamalla huoneenlämpöinen rasva sekä sokeri keskenään vaahdoksi. Vaahtoon lisätään kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Lopuksi lisätään jauhoseos ja mahdollinen neste. Mausteet, kuivatut hedelmät, kaakao sekä suklaa- ja pähkinärouhe antavat leivonnaisiin makua.

Lusikkaleivät
Kesäinen marjapiiras
Amerikkalaiset suklaa-pähkinäkeksit
Herrasväen pikkuleivät
Siirappiset viipalepikkuleivät

Voitaikina leivonnaiset

Voitaikinasta valmistetaan pasteijoita, piirakoita ja joulutorttuja. Voitaikinan valmistusohjeet ovat rasva, jauhot ja kylmä neste. Voitaikinat voidaan jakaa kaaviloituihin ja sekoitettuihin. Kaaviloitu voitaikina on lehtevää ja sitä voidaan kutsua myös lehtitaikinaksi. Lehtevyys saadaan aikaan kaulimalla useiden taikinakerrosten väliin rasvaa. Sekoitettu voitaikina on helppo valmistaa itse. Siinä kohotusaineena käytetään leivinjauhetta, toisin kuin kaaviloidussa voitaikinassa, jossa kohotusainetta ei käytetä ollenkaan. Voitaikinoita voi muunnella käyttämällä nesteenä veden lisäksi tai sijaan maitoa, maitorahkaa, kermaviiliä tai kermaa.

Muut leivonnaiset

Vaniljakastike
Mansikka-raparperikiisseli
Mustaherukanlehtimehu
Raparperi-luumuhillo
Makea suklaakakku
Suklaakiisseli
Maukkaat pannukakut


Kommentit

3 kommenttia artikkeliin “Leivonnaistyypit”
  1. henna sanoo:

    minulla on muutamia kysymyksia
    1.miksi kohotusaine sekoitetaan jauhoihin?
    2.miksi samasta taikinasta valmistettu sokerikakku kestää kypsyä kauemmin kuin kääretottulevy?

  2. minä sanoo:

    Sokerikakku om paksumpaa. Ja siksi, että se levittyisi tasaisemmin jne.

  3. Neekeri sanoo:

    Minä leipoa vesimeloni uga buga

Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: