Leivonnan raaka-aineet
Leivonnan perusraaka-aineita ovat jauhot, neste, rasva, sokeri, kananmuna, kohotusaineet, suola ja mausteet.
Jauhot
Yksi taikinan perusraaka-aineista on jauhot. Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, sillä niissä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia. Parhaiten leipoutuvat jauhot valmistetaan jyvän ytimestä. Karkeita jauholaatuja käytettäessä (esimerkiksi ruis-, ohra-, hirssi- ja tattarijauhot), pitää taikinaan lisätä vehnäjauhoja sitkon muodostamiseksi.
Neste
Jauhojen lisäksi taikinassa tulee olla nestettä. Neste auttaa sitkon muodostumisessa sekä hiivan kasvussa ja leivinjauheen tai soodan toiminnassa. Useimmiten leivonnassa käytetään nesteenä vettä, hedelmämehua tai maitoa. Leipien ja sämpylöiden valmistuksessa voi myös käyttää piimää, kaljaa tai kasvisten keitinlientä.
Rasva
Leivonnassa rasva antaa makua ja vaikuttaa värin muodostumiseen. Lisäksi rasva parantaa rakennetta ja säilyvyyttä sekä vaahtouttaa ja kuohkeuttaa leivonnaisia.
Sokeri
Sokeri kuohkeuttaa taikinaa ja antaa kauniin värin. Hiivataikinoissa sokeri nopeuttaa kohoamista, koska hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Leivonnassa käytetään erilaisia sokereita koristeluun sekä luomaan erilaisia makuja. Näitä sokereita ovat esimerkiksi tomusokeri, raesokeri, fariinisokeri, siirappi ja vanilliinisokeri.
Kananmuna
Leivonnassa kananmuna kuohkeuttaa, antaa väriä ja kohottaa. Kananmuna voi toimia myös sidosaineena. Kananmuna-allergiset tarvitsevat munattomia ruokia ja leivonnaisia.
Kohotusaineet
Leivonnassa voidaan käyttää sekä biologisia että kemiallisia kohotusaineita. Hiiva on biologinen kohotusaine. Kemiallisia kohotusaineita ovat leivinjauhe ja sooda.
Hiiva on elävää solukkoa, joka tarvitsee tietyt olosuhteet lisääntyäkseen. Tuorehiiva on harmaata ja kimmoisaa. Sitä myydään kaupoissa 50 gramman pakkauksissa. Kuivahiiva on pienirakenteista, huoneenlämmössä säilyvää hiivaa. Hiivataikinoissa kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisäksi kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan leivonnassa kädenlämpöiseen nesteeseen.
Toimiakseen hiiva tarvitsee ravintoa, ilmaa, nestettä ja lämpöä. Ravintonsa hiiva saa taikinaan lisätystä sokerista sekä jauhojen sisältämästä tärkkelyksestä ja sokerista. Ilmaa syntyy kun taikinaa alustetaan, nesteenä voi olla esimerkiksi vettä, maitoa tai heraa. Lämpöä hiiva saa nesteestä sekä taikinan kohotusolosuhteista.
Leivinjauhe- ja soodataikinat kohoavat, kun nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Näitä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinoita.
Ruokasooda on natriumkarbonaattia, jota käytetään vain leivonnaisiin, jossa on jotain hapanta. Leivinjauhe on ruokasoodan ja happamien aineiden seos ja sitä käytetään makeissa leivonnaisissa, kuten murotaikinoissa.
Suola
Leivonnassa suola antaa makua ja parantaa sitkoa.
Mausteet
Erilaiset mausteet tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuja tuttuihinkin leivonnaisiin. Tavallisimmat leipien leivonnassa käytetyt mausteet ovat kumina, anis ja fenkoli. Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan vaikka mysliä ja rusinoita.
Pullan mausteena käytetään tavallisimmin kardemummaa. Lisää makua pulliin tuo täytteissä käytetyt mausteet. Niitä voivat olla esimerkiksi kaneli, kaakaojauhe, vanilliinisokeri tai sitruuna. Myös rusinat maustavat pullia. Eri vuodenaikoina, kuten pääsiäisenä ja jouluna, käytetään erilaisia mausteita. Juhlaviin pulliin lisätään sahramia antamaan väriä ja makua. Piparkakkuihin käytetään usein kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.
Kommentit
740 kommenttia artikkeliin “Leivonnan raaka-aineet”Trackbacks
Check out what others are saying about this post...mir dikogo zapada 4 sezon 4 seriya
mir dikogo zapada 4 sezon 4 seriya
web
web
film.8filmov.ru
film.8filmov.ru
video
video
film
film
wind creek online casino real money https://download-casino-slots.com/
hard rock casino online https://firstonlinecasino.org/
online casino promo codes https://onlinecasinofortunes.com/
online casino bookie franchise reviews https://newlasvegascasinos.com/
slot casino online https://trust-online-casino.com/
online casino codes https://onlinecasinosdirectory.org/
online casino with free sign up bonus https://9lineslotscasino.com/
resorts online casino https://free-online-casinos.net/
nj online casino golden nugget https://internet-casinos-online.net/
free casino slot games online https://cybertimeonlinecasino.com/
online casino codes https://1freeslotscasino.com/
live casino online https://vrgamescasino.com/
inferno online casino https://casino-online-roulette.com/
best no deposit bonus online casino https://casino-online-jackpot.com/
fast payout online casino https://onlineplayerscasino.com/
online casino florida https://ownonlinecasino.com/
vegas casino online no deposit bonus https://all-online-casino-games.com/
virgin online casino https://casino8online.com/
liusia-8-seriiaonlain
liusia-8-seriiaonlain
smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve
smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve
filmgoda.ru
filmgoda.ru
rodnoe-kino-ru
rodnoe-kino-ru
stat.netstate.ru
stat.netstate.ru
best ios vpn https://freevpnconnection.com/
business vpn software https://shiva-vpn.com/
best phone vpn https://freehostingvpn.com/
best vpn for 2022 https://ippowervpn.net/
best vpn for apple https://imfreevpn.net/
free us vpn https://superfreevpn.net/
best vpn for warzone https://free-vpn-proxy.com/
should i buy vpn anonymously https://rsvpnorthvalley.com/
sY5am
sY5am
Dom drakona
Dom drakona
JGXldbkj
JGXldbkj
aOuSjapt
aOuSjapt