Erityisruokavalioleivonta

Kaikki ruuat ja ruoka-aineet eivät sovi kaikille. Yleisimpiä erityisruokavalioita ovat allergia-, gluteeniton, vähälaktoosinen tai laktoositon sekä maitoallergisen ruokavalio.

Allergiat

Allergiassa elimistö reagoi epätarkoituksenmukaisesti allergiaa aiheuttavaan tekijään. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oireita limakalvoilla, ihoilla, silmissä tai ruuansulatuskanavassa. Yleisimpiä allergeeneja ovat maito, soija, kananmuna, kala, pähkinät, mansikka, sitrushedelmät, suklaa ja vehnä. Leivonnassa ja ruuanlaitossa tulisi välttää allergiaa aiheuttavia allergeeneja.

Gluteeniton ruokavalio

Keliaakikko syö gluteenittomia ruokia. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa aiheuttaen vatsakipuja, ajoittaista ripulia, ilmavaivoja tai vatsan turvotusta. Keliakiaa sairastava saattaa myös olla täysin oireeton.

Gluteenittomassa ruokavaliossa sopimattomat viljat korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla tai luontaisesti gluteenittomilla viljoilla. Näitä ovat tattari, hirssi, maissi ja riisi. Myös kaura sopii keliaakikolle, jos siinä ei ole vehnän, ohran, tai rukiin aiheuttamia epäpuhtauksia.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä pitää olla erityisen tarkka. Pienetkin virheet leivonnaisten valmistuksessa voi aiheuttaa pitkäaikaisia suolistovaurioita. Huomioi esimerkiksi, että työtasosi on puhdas, kaulimessasi ei ole edelliseltä leivontakerralta vehnäjauhojäämiä ja käyttämäsi mittavälineet ovat puhtaita.

Gluteenittomassa leivonnassa voit käyttää esimerkiksi gluteenitonta ja proteiinitonta leipäjauhoseosta sekä tattari-, hirssi-, peruna- ja maissijauhoja.

Leivo aina koneella, esimerkiksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.

Huomioi raaka-aineiden oikeat lämpötilat.

Leivonnassa on kiinnitettävä huomiota gluteenittomien jauhojen aiheuttamaan sitkon puuttumiseen. Sitkon puuttuessa taikinan käsittely saattaa olla vaikeaa. Noudata ohjeissa annettuja jauhomääriä. Taikinan kuuluu olla löysää. Lähes kaikki tavalliset reseptit voi muuntaa gluteenittomiksi, korvaamalla 1dl vehnäjauhoja ¾-1dl:aan luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella.

Leipä- ja kakkutaikinoita kannattaa seisottaa jääkaapissa noin puoli tuntia ennen leipomista estääkseen lopullisen tuotteen kovuuden. Taikinat, joissa on käytetty riisijauhoja, vaativat tunnin seisottamisen.

Leivontaa voi helpottaa paistamalla taikinan vuoissa tai taputtelemalla taikinan teeleiviksi pellille. Leivät voi voidella vedellä, kananmunalla tai öljyllä. Paistamalla vuokaleipiä lopuksi vähän aikaa ilman vuokaa antaa leiville kauniin värin.

Taikinan rakennetta parantavat kananmuna, perunajauhot, soijajauho, maitojauhe ja juustoraaste. Maitoon leivottu leipä tekee leivästä mehevämmän ja leivinjauhe kuohkeuttaa lopputulosta. Kahvileivät saat mehukkaiksi lisäämällä taikinaan hedelmä- tai marjasosetta tai käyttämällä kosteutta sitovaa hedelmäsokeria.

Gluteeniton leipä kuivuu nopeasti. Kannattaakin pakastaa leipää kertakäyttöannoksina heti tuoreena.

Saat maukkaita leipiä lisäämällä niihin esimerkiksi oliiveja, porkkanaa, aurinkokuivattuja tomaatteja tai sipulia.

Lisätietoa keliakiasta
Keliakialiitto
Semper

Keittotaito
Keski-Suomen Allergia- ja astmayhdistys ry

Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intolerantit tarvitsevat vähälaktoosisen tai laktoosittoman ruokavalion. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri, eli laktaasi ei pilkkoudu ja pääse imeytymään ohutsuolesta. Vaivat ovat yksilöllisiä, samoin kuin elimistön sietämä maitosokerin määrä. Vatsakipu, ilmavaivat, turvotus ja ripuli ovat kuitenkin yleisiä oireita. Useimmille laktoosi-intorelantikolle sopii vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitovalmisteet sekä kypsennetyt juustot.

Maidoton ruokavalio

Maitoallerginen saa oireita maidon proteiineista. Allergia on yleisempi pienillä lapsilla kuin aikuisilla, sillä se yleensä paranee iän myötä. Maitoallergia aiheuttaa iho-, suolisto- tai hengitystieoireita. Maidottomassa ruokavaliossa vältetään kaikkia maitovalmisteita. Maitotuotteet voi korvata kaura- ja soijatuotteilla.

Vinkkejä maidottomaan leivontaan

Reseptissä olevan maidon voi korvata kaura-, riisi-, tai soijamaidolla.

Monet leivonnaiset onnistuvat ilman maitoakin, jolloin ohjeeseen merkityn maidon voi korvata vedellä tai muulla nesteellä. Esimerkiksi muffinit onnistuvat ilman maitoakin.

Rasvan voi korvata usein ruokaöljyllä tai maidottomalla margariinilla.

Kaura-, riisi- ja soijamaidoilla sekä –kermoilla saat maukkaita täytteitä ja päällisiä kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Maidottoman kakun voi myös koristella hedelmillä ja hyytelöillä.

Kaura- ja soijatuotteita valmistavat esimerkiksi
Alprosoya
GoGreen
Keiju
Oatly

Munaton ruokavalio

Kananmuna-allergikot saavat usein oireita munan valkuaisesta, herkimmät myös kananmunan keltuaisesta.

Vinkkejä munattomaan leivontaan

Leivonnassa kananmunan tehtävänä on kuohkeuttaa, sitoa ja kosteuttaa taikinoita sekä antaa makua ja väriä. Kananmunan ominaisuuksia ei voi suoraan korvata millään toisella tuotteella, mutta leivonnaisten makua ja rakennetta voi kuitenkin parantaa kananmunan käyttötarkoituksen mukaan.

Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa on myytävänä kananmunankorvikejauhetta, joka sisältää nostatusaineita ja tärkkelystä. Yksi tl kananmunankorvikejauhetta korvaa yhden kananmunan. Jauhe sekoitetaan kuivien aineiden sekaan tai tilkaan nestettä.

Sidosaineena kananmunan sijaan leivonnassa ja ruuanlaitossa voi käyttää esimerkiksi 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, 1 rkl aprikoosisosetta, ½ dl pehmeää tofua tai soijamaitoa.

Kananmunan sijaan kuohkeuttamisessa voi käyttää esimerkiksi 2 rkl soijajauhoja, liottamalla ½ dl:aan vettä 1 tl hiivaa tai sekottamalla 3 rkl:seen vettä 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja.

Kotitekoinen kananmuna sopii leivonnaisiin ja kekseihin. Valekananmunaan tarvitset 1 tl leivinjauhetta, ½ tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Seos vatkataan kuohkeaksi ennen taikinaan lisäämistä.

Jäädykkeissä ja hyytelöissä käytetyn kananmunan ja liivatteen voi korvata merilevästä valmistetulla hyytelöimisaineella, agar-agarilla. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen. 2 rkl agar-agaria hyyteilöi 1 litran hyydytettävää massaa.

Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois. Kananmunan sijaan voitele pullat ennen paistamista vesi-sokeri- tai vesi-siirappiseoksella.

Kaupoissa on myytävänä valmiita pakastettuja piirastaikinoita, makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Voi- ja lehtitaikinat ovat munattomia.

Lähteet:
Kotiliesi
Tiesydameen.fi
Myllyn Paras


Kommentit

94 kommenttia artikkeliin “Erityisruokavalioleivonta”
 1. 카지노밤에서 추천해드리는 모든 우리카지노 계열을 이용하시는 회원분들에게는 본사에서 진행하는 이벤트 외에 다양한 활동쿠폰을 지급함으로써 우리카지노 이용자분들이 만족을 느낄 수 있도록 최선을 다하고 있습니다. 우리카지노 외의 카지노 업체 또한 모두 3년 이상 운영 된 온라인 시장에서 검증 된 곳만 추천해드리고 있습니다메리트카지노.

 2. 온라인카지노 는 PC 및 모바일 사용자들이 온라인상에서 쉽게 즐길수
  있게 만들어진 온라인카지노 입니다.
  편리하게 카지노를 인터넷으로 즐기세요. 다양하게 나와있는 룰렛, 바카라, 비디오 포커, 슬롯 등 카지노잭팟 의 기회를 잡으세요카지노사이트.

 3. SECRETS 우리카지노 DON’T Want You To Find Out!

 4. As a Newbie, I am continuously browsing online for articles that can benefit me. Thank you https://major369.com/sub1_01.html

 5. gahew9 sanoo:

  당신이 해당 분야의 전문가라는 것을 알 수 있습니다! 곧 웹 사이트를 오픈 할 예정이며 귀하의 정보는 저에게 매우 유용 할 것입니다. 모든 도움에 감사 드리며 귀하의 사업에서 모든 성공을 기원합니다.
  내 사이트를 방문하십시오.카지노사이트
  많은 정보를 얻을 수 있습니다.

 6. 매 주 루징쿠폰을 최대 10% 지급해드리고 있습니다. 또한 다양한 활동쿠폰을 본사의 재제가 없는 범위내에서 지급해드리고 있습니다.

  연 평균 3~5회의 자체 이벤트를 진행하고 있습니다. 다양한 상금이 걸려있는 이벤트에 참여하실 수 있습니다. (예로 최근 이벤트 중 7월27일 ~ 8월 16일까지 WAWA 게임에서 총 상금 4억원의 이벤트를 진행하고 있습니다. 위와 같은 다양한 이벤트를 분기별로 진행하고 있는 우리카지노에서 대박의 행운을 잡으세요.

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. Buy Weed Online Northern Ireland.

  […]the time to study or pay a visit to the content or internet sites we’ve linked to below the[…]

 2. modular buildings for sale

  […]we came across a cool internet site that you simply may get pleasure from. Take a appear should you want[…]

 3. Craft wire sanoo:

  Craft wire

  […]just beneath, are many entirely not associated websites to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 4. vcc buy sanoo:

  vcc buy

  […]we came across a cool web site that you could possibly enjoy. Take a search for those who want[…]

 5. best canada pharmacy

  […]just beneath, are quite a few absolutely not related internet sites to ours, having said that, they’re certainly really worth going over[…]

 6. where to buy delta 8

  […]just beneath, are quite a few entirely not related web sites to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 7. service marketplace

  […]usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 8. 샌즈카지노

  […]one of our visitors lately advised the following website[…]

 9. 메리트카지노

  […]Here are a number of the web pages we advise for our visitors[…]

 10. 코인카지노

  […]we came across a cool internet site that you may possibly enjoy. Take a appear in the event you want[…]

 11. 우리카지노

  […]Here is a superb Weblog You might Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 12. 퍼스트카지노

  […]here are some hyperlinks to web sites that we link to for the reason that we feel they’re really worth visiting[…]

 13. psilocybe cyanescens

  […]The data mentioned in the post are a number of the top offered […]

 14. siamese kittens for sale near me

  […]please stop by the web pages we stick to, such as this a single, as it represents our picks from the web[…]

 15. Sofa Cleaning Services UK

  […]check below, are some completely unrelated websites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 16. Guns for sale sanoo:

  Guns for sale

  […]here are some links to web sites that we link to simply because we believe they may be worth visiting[…]

 17. Web Design Qatar

  […]we like to honor several other world wide web web-sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 18. sign in sbobet

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 19. buy Instagram followers

  […]Here is a superb Weblog You may Come across Interesting that we Encourage You[…]

 20. vivoslot.net sanoo:

  vivoslot.net

  ERROR: El URL solicitado no se ha podido conseguir

 21. Buy dmt online

  […]please take a look at the web pages we follow, including this 1, because it represents our picks through the web[…]

 22. shipping containers for sale near me

  […]very handful of sites that happen to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 23. online cbd shop

  […]that may be the finish of this report. Here you will locate some websites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 24. judi slot online

  blog topic

 25. Nitrile Exam Gloves

  […]very couple of web sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 26. yamaha tenere 700

  […]The info talked about in the article are several of the most beneficial readily available […]

 27. buy vyvanse online

  […]below you will find the link to some web-sites that we feel you’ll want to visit[…]

 28. minecraft cross platform

  […]very handful of internet sites that come about to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 29. SEO Canada sanoo:

  SEO Canada

  […]check below, are some absolutely unrelated sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 30. QUEBEC BLUE STRAIN

  […]usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 31. joker slot sanoo:

  joker slot

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 32. Source website

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a lot of link enjoy from[…]

 33. Google sanoo:

  Google

  The time to read or take a look at the material or websites we have linked to below.

 34. learn more sanoo:

  learn more

  […]very couple of web sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 35. Strap on sex toy

  […]just beneath, are various absolutely not connected web sites to ours, on the other hand, they may be certainly worth going over[…]

 36. live events in cinema

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 37. CARGO VESSEL sanoo:

  CARGO VESSEL

  […]we came across a cool internet site that you may well take pleasure in. Take a appear for those who want[…]

 38. canadian perspective

  […]that could be the finish of this write-up. Here you will uncover some web-sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: