Erityisruokavalioleivonta

Kaikki ruuat ja ruoka-aineet eivät sovi kaikille. Yleisimpiä erityisruokavalioita ovat allergia-, gluteeniton, vähälaktoosinen tai laktoositon sekä maitoallergisen ruokavalio.

Allergiat

Allergiassa elimistö reagoi epätarkoituksenmukaisesti allergiaa aiheuttavaan tekijään. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oireita limakalvoilla, ihoilla, silmissä tai ruuansulatuskanavassa. Yleisimpiä allergeeneja ovat maito, soija, kananmuna, kala, pähkinät, mansikka, sitrushedelmät, suklaa ja vehnä. Leivonnassa ja ruuanlaitossa tulisi välttää allergiaa aiheuttavia allergeeneja.

Gluteeniton ruokavalio

Keliaakikko syö gluteenittomia ruokia. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa aiheuttaen vatsakipuja, ajoittaista ripulia, ilmavaivoja tai vatsan turvotusta. Keliakiaa sairastava saattaa myös olla täysin oireeton.

Gluteenittomassa ruokavaliossa sopimattomat viljat korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla tai luontaisesti gluteenittomilla viljoilla. Näitä ovat tattari, hirssi, maissi ja riisi. Myös kaura sopii keliaakikolle, jos siinä ei ole vehnän, ohran, tai rukiin aiheuttamia epäpuhtauksia.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä pitää olla erityisen tarkka. Pienetkin virheet leivonnaisten valmistuksessa voi aiheuttaa pitkäaikaisia suolistovaurioita. Huomioi esimerkiksi, että työtasosi on puhdas, kaulimessasi ei ole edelliseltä leivontakerralta vehnäjauhojäämiä ja käyttämäsi mittavälineet ovat puhtaita.

Gluteenittomassa leivonnassa voit käyttää esimerkiksi gluteenitonta ja proteiinitonta leipäjauhoseosta sekä tattari-, hirssi-, peruna- ja maissijauhoja.

Leivo aina koneella, esimerkiksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.

Huomioi raaka-aineiden oikeat lämpötilat.

Leivonnassa on kiinnitettävä huomiota gluteenittomien jauhojen aiheuttamaan sitkon puuttumiseen. Sitkon puuttuessa taikinan käsittely saattaa olla vaikeaa. Noudata ohjeissa annettuja jauhomääriä. Taikinan kuuluu olla löysää. Lähes kaikki tavalliset reseptit voi muuntaa gluteenittomiksi, korvaamalla 1dl vehnäjauhoja ¾-1dl:aan luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella.

Leipä- ja kakkutaikinoita kannattaa seisottaa jääkaapissa noin puoli tuntia ennen leipomista estääkseen lopullisen tuotteen kovuuden. Taikinat, joissa on käytetty riisijauhoja, vaativat tunnin seisottamisen.

Leivontaa voi helpottaa paistamalla taikinan vuoissa tai taputtelemalla taikinan teeleiviksi pellille. Leivät voi voidella vedellä, kananmunalla tai öljyllä. Paistamalla vuokaleipiä lopuksi vähän aikaa ilman vuokaa antaa leiville kauniin värin.

Taikinan rakennetta parantavat kananmuna, perunajauhot, soijajauho, maitojauhe ja juustoraaste. Maitoon leivottu leipä tekee leivästä mehevämmän ja leivinjauhe kuohkeuttaa lopputulosta. Kahvileivät saat mehukkaiksi lisäämällä taikinaan hedelmä- tai marjasosetta tai käyttämällä kosteutta sitovaa hedelmäsokeria.

Gluteeniton leipä kuivuu nopeasti. Kannattaakin pakastaa leipää kertakäyttöannoksina heti tuoreena.

Saat maukkaita leipiä lisäämällä niihin esimerkiksi oliiveja, porkkanaa, aurinkokuivattuja tomaatteja tai sipulia.

Lisätietoa keliakiasta
Keliakialiitto
Semper

Keittotaito
Keski-Suomen Allergia- ja astmayhdistys ry

Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intolerantit tarvitsevat vähälaktoosisen tai laktoosittoman ruokavalion. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri, eli laktaasi ei pilkkoudu ja pääse imeytymään ohutsuolesta. Vaivat ovat yksilöllisiä, samoin kuin elimistön sietämä maitosokerin määrä. Vatsakipu, ilmavaivat, turvotus ja ripuli ovat kuitenkin yleisiä oireita. Useimmille laktoosi-intorelantikolle sopii vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitovalmisteet sekä kypsennetyt juustot.

Maidoton ruokavalio

Maitoallerginen saa oireita maidon proteiineista. Allergia on yleisempi pienillä lapsilla kuin aikuisilla, sillä se yleensä paranee iän myötä. Maitoallergia aiheuttaa iho-, suolisto- tai hengitystieoireita. Maidottomassa ruokavaliossa vältetään kaikkia maitovalmisteita. Maitotuotteet voi korvata kaura- ja soijatuotteilla.

Vinkkejä maidottomaan leivontaan

Reseptissä olevan maidon voi korvata kaura-, riisi-, tai soijamaidolla.

Monet leivonnaiset onnistuvat ilman maitoakin, jolloin ohjeeseen merkityn maidon voi korvata vedellä tai muulla nesteellä. Esimerkiksi muffinit onnistuvat ilman maitoakin.

Rasvan voi korvata usein ruokaöljyllä tai maidottomalla margariinilla.

Kaura-, riisi- ja soijamaidoilla sekä –kermoilla saat maukkaita täytteitä ja päällisiä kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Maidottoman kakun voi myös koristella hedelmillä ja hyytelöillä.

Kaura- ja soijatuotteita valmistavat esimerkiksi
Alprosoya
GoGreen
Keiju
Oatly

Munaton ruokavalio

Kananmuna-allergikot saavat usein oireita munan valkuaisesta, herkimmät myös kananmunan keltuaisesta.

Vinkkejä munattomaan leivontaan

Leivonnassa kananmunan tehtävänä on kuohkeuttaa, sitoa ja kosteuttaa taikinoita sekä antaa makua ja väriä. Kananmunan ominaisuuksia ei voi suoraan korvata millään toisella tuotteella, mutta leivonnaisten makua ja rakennetta voi kuitenkin parantaa kananmunan käyttötarkoituksen mukaan.

Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa on myytävänä kananmunankorvikejauhetta, joka sisältää nostatusaineita ja tärkkelystä. Yksi tl kananmunankorvikejauhetta korvaa yhden kananmunan. Jauhe sekoitetaan kuivien aineiden sekaan tai tilkaan nestettä.

Sidosaineena kananmunan sijaan leivonnassa ja ruuanlaitossa voi käyttää esimerkiksi 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, 1 rkl aprikoosisosetta, ½ dl pehmeää tofua tai soijamaitoa.

Kananmunan sijaan kuohkeuttamisessa voi käyttää esimerkiksi 2 rkl soijajauhoja, liottamalla ½ dl:aan vettä 1 tl hiivaa tai sekottamalla 3 rkl:seen vettä 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja.

Kotitekoinen kananmuna sopii leivonnaisiin ja kekseihin. Valekananmunaan tarvitset 1 tl leivinjauhetta, ½ tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Seos vatkataan kuohkeaksi ennen taikinaan lisäämistä.

Jäädykkeissä ja hyytelöissä käytetyn kananmunan ja liivatteen voi korvata merilevästä valmistetulla hyytelöimisaineella, agar-agarilla. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen. 2 rkl agar-agaria hyyteilöi 1 litran hyydytettävää massaa.

Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois. Kananmunan sijaan voitele pullat ennen paistamista vesi-sokeri- tai vesi-siirappiseoksella.

Kaupoissa on myytävänä valmiita pakastettuja piirastaikinoita, makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Voi- ja lehtitaikinat ovat munattomia.

Lähteet:
Kotiliesi
Tiesydameen.fi
Myllyn Paras


Kommentit

3 kommenttia artikkeliin “Erityisruokavalioleivonta”
  1. Mari sanoo:

    ”Laktoosi-intorelantikolle sopii vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitovalmisteet sekä kypsennetyt juustot.”

    Kaikille joilla on laktoosi-intoleranssi ei todellakaan käy vähälaktoosittomat tai hyla tuotteet kuten teksti antaa ymmärtää! Ja juustoistakin kannattaa aina tarkistaa erikseen onko niissä laktoosia (esim. jotkut edam juustot sisältävät laktoosia).

  2. kry sanoo:

    Unohdit sen tärkeimmän sanan lainauksen edestä ’USEIMMILLE’ sopii vähälaktoosittomat tai hyla tuotteet jne.

  3. Jaana sanoo:

    Hei, apro:n sivut löytyvät kyllä alpro.com:sta, eikä tuosta virheellisestä sivun linkistä http://www.alprosoya.fi/. Sinänsä huvittava erhe.

Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: