Aineiden korvaaminen

Kun kaapista ei löydy leivontaohjeessa olevia raaka-aineita tai allergiat ja erityisruokavaliot estävät joidenkin aineiden käyttämisen, voit soveltaa ohjetta ja korvata ohjeen aineita muilla aineilla.

Fariinisokeri 2 1/2 dl
= vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia
Hunaja 2 1/2 dl
= 2 1/2 dl sokeria + noin 2 1/2 dl nestettä
Korppujauho 2 1/2 dl
= 4 viipaletta vaaleaa leipää tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja
Maito 2 1/2 dl
= 1/2 dl maitojauhetta + 2 1/2 dl vettä
Sitruunan raastettu kuori 1 tl
= 1/2 tl sitruunamehutiivistettä
Suklaa makeuttamaton 30 g
= 3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariinia
Valkosipuli 1 kynsi
= 1/2 tl valkosipulijauhetta
Perunajauho 2/3 dl
= 1 dl vehnäjauhoja
Sooda 1 tl
= 2 tl leivinjauhetta

Kananmunan korvaamiseen löydät vinkkejä täältä. Myös maidottomaan leivontaan on erilaisia vaihtoehtoja.


Kommentit

7 kommenttia artikkeliin “Aineiden korvaaminen”
  1. Seija sanoo:

    Hei,
    Jos reseptissä lukee kaksi keltuaista, voiko ne korvata yhdellä kokonaisella kananmunalla? Mitä lopputulosta tuolla kahdella keltuaisella tavoitellaan?

  2. kati sanoo:

    Siirapin olen korvannut leivonnassa tummalla ruokosokerilla, täällä kun ei siirappia ole saatavilla.
    Perunajauhojakaan ei löydy, joten niiden tilalla käytän maissijauhoja, Maizena tms.
    Piimän tilalla käytän luonnonjogurttia (Bulgarian tai Kreikkalainen) vedellä lantattuna piimämäiseksi. (josta saa muuten hyvän kesäjuoman, kun sitä maustaa hieman suolalla, ja lanttaa sen aika juoksevaksi)
    kermaviilin tilalla olen käyttänyt suodatinpussissa valutettua luonnonjogurttia

    Vielä kun joku kertoisi millä saisi korvattua kaikkein parhaiten KARDEMUMMAN???

  3. Hollannikas sanoo:

    Kiitokset korvauslistasta! Saisi toki lisätä muitakin aineita 🙂

    Seija: keltuaisia (tai valkuaistakaan sen puoleen) ei voi korvata kokonaisella kananmunalla. Keltuainen ja valkuainen sisältävät ruuanlaiton kannalta eri aineita, ja jos ne on ohjeissa mainittu erikseen, on siihen jokin syy. Kannattanee tarkistaa googlesta reseptikohtaisesti, mistä siinä on kyse, ja mitkä ovat mahdollisesti kuhunkin tapaukseen soveltuvia korvaavia aineita.

    Kati: Vedellä laimennettu jugurtti tunnetaan myös nimellä lassi, ja sitä myydään joissain intialaisissa ravintoloissa joko suolalla tai hedelmämehulla maustettuna. Eri mainiota!

    Kermaviilin korvaajaksi käyvät creme fraiche, sour cream tai smetana – riippuen siitä, mitä oleskelumaassasi myydään. Tuo jugurttikikka on kyllä hauskankuuloinen.

    Ja kardemumma: maailman kolmanneksi kallein mauste, sitä pitäisi löytyä ihan joka maasta. Ehkä jotain voisi yrittää rakentaa neilikasta, inkivääristä ja maustepippurista (olen nähnyt joissain resepteissä yhdessä kardemumman kanssa), mutta eivät ne sitä kokonaan korvaa. Maku ja haju ovat niin kardemummalle ominaisia. Ehkä voisit tarkistaa vaikka Wikipediasta, millä nimellä kardemummaa oleskelumaassasi kutsutaan, ja sitten yrittää etsiä sitä kaupoista.

  4. Kardemämmi sanoo:

    Rakas Kati!

    Kardemumman voi korvata näppärästi lisäämällä ulosteeseen mämmiä.

    Jos hauskankuuloisessa oleskelumaassasi myydään ulostetta, lienee se kaupan/kauppojen terveyshyllyllä!

    Toivottavasti tästä oli apua!

  5. Ronja sanoo:

    Brasiliasta en kyllä löydä kardemummaa mistään eivätkä ole kyseisestä mausteeta täällä ikinä kuulleetkaan 😀

  6. Reeta sanoo:

    Mikä on tomusokerin korvike? Apua, vieraat tulossa!

  7. Risto sanoo:

    Arvelen että ne Reetan vieraat ehti jo lähteäkin, mutta tomusokeria saa valmistettua palasokerista tai hienosta sokerista Bamixin myllyllä tai luultavasti muillakin tehosekoittimilla.

Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: