Leivonnan raaka-aineet

Leivonnan perusraaka-aineita ovat jauhot, neste, rasva, sokeri, kananmuna, kohotusaineet, suola ja mausteet.

Jauhot


Yksi taikinan perusraaka-aineista on jauhot. Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, sillä niissä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia. Parhaiten leipoutuvat jauhot valmistetaan jyvän ytimestä. Karkeita jauholaatuja käytettäessä (esimerkiksi ruis-, ohra-, hirssi- ja tattarijauhot), pitää taikinaan lisätä vehnäjauhoja sitkon muodostamiseksi.

Neste

Jauhojen lisäksi taikinassa tulee olla nestettä. Neste auttaa sitkon muodostumisessa sekä hiivan kasvussa ja leivinjauheen tai soodan toiminnassa. Useimmiten leivonnassa käytetään nesteenä vettä, hedelmämehua tai maitoa. Leipien ja sämpylöiden valmistuksessa voi myös käyttää piimää, kaljaa tai kasvisten keitinlientä.

Rasva

Leivonnassa rasva antaa makua ja vaikuttaa värin muodostumiseen. Lisäksi rasva parantaa rakennetta ja säilyvyyttä sekä vaahtouttaa ja kuohkeuttaa leivonnaisia.

Sokeri

Sokeri kuohkeuttaa taikinaa ja antaa kauniin värin. Hiivataikinoissa sokeri nopeuttaa kohoamista, koska hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Leivonnassa käytetään erilaisia sokereita koristeluun sekä luomaan erilaisia makuja. Näitä sokereita ovat esimerkiksi tomusokeri, raesokeri, fariinisokeri, siirappi ja vanilliinisokeri.

Kananmuna

Leivonnassa kananmuna kuohkeuttaa, antaa väriä ja kohottaa. Kananmuna voi toimia myös sidosaineena. Kananmuna-allergiset tarvitsevat munattomia ruokia ja leivonnaisia.

Kohotusaineet

Leivonnassa voidaan käyttää sekä biologisia että kemiallisia kohotusaineita. Hiiva on biologinen kohotusaine. Kemiallisia kohotusaineita ovat leivinjauhe ja sooda.

Hiiva on elävää solukkoa, joka tarvitsee tietyt olosuhteet lisääntyäkseen. Tuorehiiva on harmaata ja kimmoisaa. Sitä myydään kaupoissa 50 gramman pakkauksissa. Kuivahiiva on pienirakenteista, huoneenlämmössä säilyvää hiivaa. Hiivataikinoissa kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisäksi kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan leivonnassa kädenlämpöiseen nesteeseen.

Toimiakseen hiiva tarvitsee ravintoa, ilmaa, nestettä ja lämpöä. Ravintonsa hiiva saa taikinaan lisätystä sokerista sekä jauhojen sisältämästä tärkkelyksestä ja sokerista. Ilmaa syntyy kun taikinaa alustetaan, nesteenä voi olla esimerkiksi vettä, maitoa tai heraa. Lämpöä hiiva saa nesteestä sekä taikinan kohotusolosuhteista.

Leivinjauhe- ja soodataikinat kohoavat, kun nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Näitä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinoita.

Ruokasooda on natriumkarbonaattia, jota käytetään vain leivonnaisiin, jossa on jotain hapanta. Leivinjauhe on ruokasoodan ja happamien aineiden seos ja sitä käytetään makeissa leivonnaisissa, kuten murotaikinoissa.

Suola

Leivonnassa suola antaa makua ja parantaa sitkoa.

Mausteet

Erilaiset mausteet tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuja tuttuihinkin leivonnaisiin. Tavallisimmat leipien leivonnassa käytetyt mausteet ovat kumina, anis ja fenkoli. Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan vaikka mysliä ja rusinoita.

Pullan mausteena käytetään tavallisimmin kardemummaa. Lisää makua pulliin tuo täytteissä käytetyt mausteet. Niitä voivat olla esimerkiksi kaneli, kaakaojauhe, vanilliinisokeri tai sitruuna. Myös rusinat maustavat pullia. Eri vuodenaikoina, kuten pääsiäisenä ja jouluna, käytetään erilaisia mausteita. Juhlaviin pulliin lisätään sahramia antamaan väriä ja makua. Piparkakkuihin käytetään usein kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.


Kommentit

1 071 kommenttia artikkeliin “Leivonnan raaka-aineet”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. domains sanoo:

  domains

  […]that could be the end of this post. Here you’ll obtain some sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 2. best-domain-broker

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 3. batmanapollo.ru – psychologist

  batmanapollo.ru – psychologist

 4. batmanapollo psychologist

  batmanapollo psychologist

 5. business funding for startups

  […]we came across a cool web page which you may possibly get pleasure from. Take a search in case you want[…]

 6. how to start sanoo:

  how to start

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms too […]

 7. womens leggings

  […]The information and facts mentioned in the write-up are a few of the top offered […]

 8. madridbet sanoo:

  Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi

  http://kreveta.net/2016/11/

 9. elizavetaboyarskaya.ru

  elizavetaboyarskaya.ru

 10. Google reviews

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 11. Escorts australia

  […]below you’ll locate the link to some websites that we feel you ought to visit[…]

 12. reputation defenders

  […]we came across a cool internet site that you could possibly delight in. Take a appear should you want[…]

 13. vsovezdeisrazu

  vsovezdeisrazu

 14. 2023 Books sanoo:

  2023 Books

  […]below you will discover the link to some web-sites that we believe you’ll want to visit[…]

 15. 2023 sanoo:

  2023

  2023

 16. funeral director

  […]Dead people server […]

 17. birth records sanoo:

  birth records

  […]Milions of cemetery records and online memorials […]

 18. death sanoo:

  death

  […]Milions of cemetery records and online memorials […]

 19. search dececased

  […]Sysoon is a free resource for finding the final resting places of famous folks, friends or family members and view the burial records from thousands of cemeteries across the world. […]

 20. death redcords

  […]Online memorial website and virtual cemetery […]

 21. IRA Empire sanoo:

  IRA Empire

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: