Leivonnan raaka-aineet
Leivonnan perusraaka-aineita ovat jauhot, neste, rasva, sokeri, kananmuna, kohotusaineet, suola ja mausteet.
Jauhot
Yksi taikinan perusraaka-aineista on jauhot. Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, sillä niissä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia. Parhaiten leipoutuvat jauhot valmistetaan jyvän ytimestä. Karkeita jauholaatuja käytettäessä (esimerkiksi ruis-, ohra-, hirssi- ja tattarijauhot), pitää taikinaan lisätä vehnäjauhoja sitkon muodostamiseksi.
Neste
Jauhojen lisäksi taikinassa tulee olla nestettä. Neste auttaa sitkon muodostumisessa sekä hiivan kasvussa ja leivinjauheen tai soodan toiminnassa. Useimmiten leivonnassa käytetään nesteenä vettä, hedelmämehua tai maitoa. Leipien ja sämpylöiden valmistuksessa voi myös käyttää piimää, kaljaa tai kasvisten keitinlientä.
Rasva
Leivonnassa rasva antaa makua ja vaikuttaa värin muodostumiseen. Lisäksi rasva parantaa rakennetta ja säilyvyyttä sekä vaahtouttaa ja kuohkeuttaa leivonnaisia.
Sokeri
Sokeri kuohkeuttaa taikinaa ja antaa kauniin värin. Hiivataikinoissa sokeri nopeuttaa kohoamista, koska hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Leivonnassa käytetään erilaisia sokereita koristeluun sekä luomaan erilaisia makuja. Näitä sokereita ovat esimerkiksi tomusokeri, raesokeri, fariinisokeri, siirappi ja vanilliinisokeri.
Kananmuna
Leivonnassa kananmuna kuohkeuttaa, antaa väriä ja kohottaa. Kananmuna voi toimia myös sidosaineena. Kananmuna-allergiset tarvitsevat munattomia ruokia ja leivonnaisia.
Kohotusaineet
Leivonnassa voidaan käyttää sekä biologisia että kemiallisia kohotusaineita. Hiiva on biologinen kohotusaine. Kemiallisia kohotusaineita ovat leivinjauhe ja sooda.
Hiiva on elävää solukkoa, joka tarvitsee tietyt olosuhteet lisääntyäkseen. Tuorehiiva on harmaata ja kimmoisaa. Sitä myydään kaupoissa 50 gramman pakkauksissa. Kuivahiiva on pienirakenteista, huoneenlämmössä säilyvää hiivaa. Hiivataikinoissa kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisäksi kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan leivonnassa kädenlämpöiseen nesteeseen.
Toimiakseen hiiva tarvitsee ravintoa, ilmaa, nestettä ja lämpöä. Ravintonsa hiiva saa taikinaan lisätystä sokerista sekä jauhojen sisältämästä tärkkelyksestä ja sokerista. Ilmaa syntyy kun taikinaa alustetaan, nesteenä voi olla esimerkiksi vettä, maitoa tai heraa. Lämpöä hiiva saa nesteestä sekä taikinan kohotusolosuhteista.
Leivinjauhe- ja soodataikinat kohoavat, kun nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Näitä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinoita.
Ruokasooda on natriumkarbonaattia, jota käytetään vain leivonnaisiin, jossa on jotain hapanta. Leivinjauhe on ruokasoodan ja happamien aineiden seos ja sitä käytetään makeissa leivonnaisissa, kuten murotaikinoissa.
Suola
Leivonnassa suola antaa makua ja parantaa sitkoa.
Mausteet
Erilaiset mausteet tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuja tuttuihinkin leivonnaisiin. Tavallisimmat leipien leivonnassa käytetyt mausteet ovat kumina, anis ja fenkoli. Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan vaikka mysliä ja rusinoita.
Pullan mausteena käytetään tavallisimmin kardemummaa. Lisää makua pulliin tuo täytteissä käytetyt mausteet. Niitä voivat olla esimerkiksi kaneli, kaakaojauhe, vanilliinisokeri tai sitruuna. Myös rusinat maustavat pullia. Eri vuodenaikoina, kuten pääsiäisenä ja jouluna, käytetään erilaisia mausteita. Juhlaviin pulliin lisätään sahramia antamaan väriä ja makua. Piparkakkuihin käytetään usein kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.
Kommentit
1 071 kommenttia artikkeliin “Leivonnan raaka-aineet”Trackbacks
Check out what others are saying about this post...order papers online https://top100custompapernapkins.com/
pay for a paper https://researchpaperswriting.org/
write my papers https://cheapcustompaper.org/
i will pay you to write my paper https://writingpaperservice.net/
help with paper writing https://buyessaypaperz.com/
best paper writing service https://mypaperwritinghelp.com/
what are the best paper writing services https://writemypaperquick.com/
paper helper https://essaybuypaper.com/
do my paper for me https://papercranewritingservices.com/
buy papers online cheap https://premiumpapershelp.com/
write my economics paper https://ypaywallpapers.com/
edu-design.ru
edu-design.ru
tftl.ru
tftl.ru
brutv
brutv
site 2023
site 2023
buy propecia india
buy propecia at walmart
propecia online price
propecia buy in india
spytostyle.com
[…]Here are a number of the web-sites we advocate for our visitors[…]
sitestats01
sitestats01
1c789.ru
1c789.ru
cttdu.ru
cttdu.ru
1703
1703
hdserial2023.ru
hdserial2023.ru
serialhd2023.ru
serialhd2023.ru
matchonline2022.ru
matchonline2022.ru
bit.ly/3OEzOZR
bit.ly/3OEzOZR
bit.ly/3gGFqGq
bit.ly/3gGFqGq
bit.ly/3ARFdXA
bit.ly/3ARFdXA
bit.ly/3GQNK0J
bit.ly/3GQNK0J
bep5w0Df
bep5w0Df
www
www
icf
icf
24hours-news
24hours-news
uluro-ado
uluro-ado
Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi
http://www.michaelbfischer.at/index.php/gaestebuch?ectrans=1
irannews.ru
irannews.ru
klondayk2022
klondayk2022
tqmFEB3B
tqmFEB3B
Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi
https://rentalsp.com/conciertos/video-making-of-2013/
Leandro Farland
[…]the time to read or stop by the content material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]
Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi
http://brappraisal.com/sample-page/
جامعة المستقبل
[…]check below, are some totally unrelated internet websites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]
جامعة المستقبل
[…]the time to read or visit the content or web pages we’ve linked to beneath the[…]
Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi
http://brokit.ru/2017/06/21/7-495-150-03-88/
future university egypt
[…]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re really worth a go through, so have a look[…]
future university egypt
[…]usually posts some quite intriguing stuff like this. If youre new to this site[…]
fue
[…]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we think they’re really worth visiting[…]
Beverly Bultron
[…]always a massive fan of linking to bloggers that I love but really don’t get lots of link like from[…]
جامعة المستقبل
[…]the time to read or check out the content or sites we’ve linked to beneath the[…]
future university
[…]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless seriously worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got far more problerms as well […]