Leivonnan raaka-aineet

Leivonnan perusraaka-aineita ovat jauhot, neste, rasva, sokeri, kananmuna, kohotusaineet, suola ja mausteet.

Jauhot


Yksi taikinan perusraaka-aineista on jauhot. Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, sillä niissä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia. Parhaiten leipoutuvat jauhot valmistetaan jyvän ytimestä. Karkeita jauholaatuja käytettäessä (esimerkiksi ruis-, ohra-, hirssi- ja tattarijauhot), pitää taikinaan lisätä vehnäjauhoja sitkon muodostamiseksi.

Neste

Jauhojen lisäksi taikinassa tulee olla nestettä. Neste auttaa sitkon muodostumisessa sekä hiivan kasvussa ja leivinjauheen tai soodan toiminnassa. Useimmiten leivonnassa käytetään nesteenä vettä, hedelmämehua tai maitoa. Leipien ja sämpylöiden valmistuksessa voi myös käyttää piimää, kaljaa tai kasvisten keitinlientä.

Rasva

Leivonnassa rasva antaa makua ja vaikuttaa värin muodostumiseen. Lisäksi rasva parantaa rakennetta ja säilyvyyttä sekä vaahtouttaa ja kuohkeuttaa leivonnaisia.

Sokeri

Sokeri kuohkeuttaa taikinaa ja antaa kauniin värin. Hiivataikinoissa sokeri nopeuttaa kohoamista, koska hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Leivonnassa käytetään erilaisia sokereita koristeluun sekä luomaan erilaisia makuja. Näitä sokereita ovat esimerkiksi tomusokeri, raesokeri, fariinisokeri, siirappi ja vanilliinisokeri.

Kananmuna

Leivonnassa kananmuna kuohkeuttaa, antaa väriä ja kohottaa. Kananmuna voi toimia myös sidosaineena. Kananmuna-allergiset tarvitsevat munattomia ruokia ja leivonnaisia.

Kohotusaineet

Leivonnassa voidaan käyttää sekä biologisia että kemiallisia kohotusaineita. Hiiva on biologinen kohotusaine. Kemiallisia kohotusaineita ovat leivinjauhe ja sooda.

Hiiva on elävää solukkoa, joka tarvitsee tietyt olosuhteet lisääntyäkseen. Tuorehiiva on harmaata ja kimmoisaa. Sitä myydään kaupoissa 50 gramman pakkauksissa. Kuivahiiva on pienirakenteista, huoneenlämmössä säilyvää hiivaa. Hiivataikinoissa kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisäksi kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan leivonnassa kädenlämpöiseen nesteeseen.

Toimiakseen hiiva tarvitsee ravintoa, ilmaa, nestettä ja lämpöä. Ravintonsa hiiva saa taikinaan lisätystä sokerista sekä jauhojen sisältämästä tärkkelyksestä ja sokerista. Ilmaa syntyy kun taikinaa alustetaan, nesteenä voi olla esimerkiksi vettä, maitoa tai heraa. Lämpöä hiiva saa nesteestä sekä taikinan kohotusolosuhteista.

Leivinjauhe- ja soodataikinat kohoavat, kun nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Näitä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinoita.

Ruokasooda on natriumkarbonaattia, jota käytetään vain leivonnaisiin, jossa on jotain hapanta. Leivinjauhe on ruokasoodan ja happamien aineiden seos ja sitä käytetään makeissa leivonnaisissa, kuten murotaikinoissa.

Suola

Leivonnassa suola antaa makua ja parantaa sitkoa.

Mausteet

Erilaiset mausteet tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuja tuttuihinkin leivonnaisiin. Tavallisimmat leipien leivonnassa käytetyt mausteet ovat kumina, anis ja fenkoli. Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan vaikka mysliä ja rusinoita.

Pullan mausteena käytetään tavallisimmin kardemummaa. Lisää makua pulliin tuo täytteissä käytetyt mausteet. Niitä voivat olla esimerkiksi kaneli, kaakaojauhe, vanilliinisokeri tai sitruuna. Myös rusinat maustavat pullia. Eri vuodenaikoina, kuten pääsiäisenä ja jouluna, käytetään erilaisia mausteita. Juhlaviin pulliin lisätään sahramia antamaan väriä ja makua. Piparkakkuihin käytetään usein kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.


Kommentit

1 071 kommenttia artikkeliin “Leivonnan raaka-aineet”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. what are the best paper writing services https://writemypaperquick.com/

  2. edu-design.ru sanoo:

    edu-design.ru

    edu-design.ru

  3. tftl.ru sanoo:

    tftl.ru

    tftl.ru

  4. brutv sanoo:

    brutv

    brutv

  5. site 2023 sanoo:

    site 2023

    site 2023

  6. buy propecia india

    buy propecia at walmart

  7. propecia online price

    propecia buy in india

  8. spytostyle.com

    […]Here are a number of the web-sites we advocate for our visitors[…]

  9. sitestats01 sanoo:

    sitestats01

    sitestats01

  10. 1c789.ru sanoo:

    1c789.ru

    1c789.ru

  11. cttdu.ru sanoo:

    cttdu.ru

    cttdu.ru

  12. 1703 sanoo:

    1703

    1703

  13. hdserial2023.ru

    hdserial2023.ru

  14. serialhd2023.ru

    serialhd2023.ru

  15. matchonline2022.ru

    matchonline2022.ru

  16. bit.ly/3OEzOZR

    bit.ly/3OEzOZR

  17. bit.ly/3gGFqGq

    bit.ly/3gGFqGq

  18. bit.ly/3ARFdXA

    bit.ly/3ARFdXA

  19. bit.ly/3GQNK0J

    bit.ly/3GQNK0J

  20. bep5w0Df sanoo:

    bep5w0Df

    bep5w0Df

  21. www sanoo:

    www

    www

  22. icf sanoo:

    icf

    icf

  23. 24hours-news sanoo:

    24hours-news

    24hours-news

  24. uluro-ado sanoo:

    uluro-ado

    uluro-ado

  25. irannews.ru sanoo:

    irannews.ru

    irannews.ru

  26. klondayk2022 sanoo:

    klondayk2022

    klondayk2022

  27. tqmFEB3B sanoo:

    tqmFEB3B

    tqmFEB3B

  28. Leandro Farland

    […]the time to read or stop by the content material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]

  29. meritking sanoo:

    Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi

    http://brappraisal.com/sample-page/

  30. جامعة المستقبل

    […]check below, are some totally unrelated internet websites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

  31. جامعة المستقبل

    […]the time to read or visit the content or web pages we’ve linked to beneath the[…]

  32. sex sanoo:

    Leivonnan raaka-aineet : Leivonta.fi

    http://brokit.ru/2017/06/21/7-495-150-03-88/

  33. future university egypt

    […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re really worth a go through, so have a look[…]

  34. future university egypt

    […]usually posts some quite intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

  35. fue sanoo:

    fue

    […]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we think they’re really worth visiting[…]

  36. Beverly Bultron

    […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but really don’t get lots of link like from[…]

  37. جامعة المستقبل

    […]the time to read or check out the content or sites we’ve linked to beneath the[…]

  38. future university

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless seriously worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got far more problerms as well […]



Kommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: