Leivonnan raaka-aineet

Leivonnan perusraaka-aineita ovat jauhot, neste, rasva, sokeri, kananmuna, kohotusaineet, suola ja mausteet.

Jauhot


Yksi taikinan perusraaka-aineista on jauhot. Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, sillä niissä on eniten sitkoproteiinia eli gluteenia. Parhaiten leipoutuvat jauhot valmistetaan jyvän ytimestä. Karkeita jauholaatuja käytettäessä (esimerkiksi ruis-, ohra-, hirssi- ja tattarijauhot), pitää taikinaan lisätä vehnäjauhoja sitkon muodostamiseksi.

Neste

Jauhojen lisäksi taikinassa tulee olla nestettä. Neste auttaa sitkon muodostumisessa sekä hiivan kasvussa ja leivinjauheen tai soodan toiminnassa. Useimmiten leivonnassa käytetään nesteenä vettä, hedelmämehua tai maitoa. Leipien ja sämpylöiden valmistuksessa voi myös käyttää piimää, kaljaa tai kasvisten keitinlientä.

Rasva

Leivonnassa rasva antaa makua ja vaikuttaa värin muodostumiseen. Lisäksi rasva parantaa rakennetta ja säilyvyyttä sekä vaahtouttaa ja kuohkeuttaa leivonnaisia.

Sokeri

Sokeri kuohkeuttaa taikinaa ja antaa kauniin värin. Hiivataikinoissa sokeri nopeuttaa kohoamista, koska hiiva käyttää sokeria ravinnokseen. Leivonnassa käytetään erilaisia sokereita koristeluun sekä luomaan erilaisia makuja. Näitä sokereita ovat esimerkiksi tomusokeri, raesokeri, fariinisokeri, siirappi ja vanilliinisokeri.

Kananmuna

Leivonnassa kananmuna kuohkeuttaa, antaa väriä ja kohottaa. Kananmuna voi toimia myös sidosaineena. Kananmuna-allergiset tarvitsevat munattomia ruokia ja leivonnaisia.

Kohotusaineet

Leivonnassa voidaan käyttää sekä biologisia että kemiallisia kohotusaineita. Hiiva on biologinen kohotusaine. Kemiallisia kohotusaineita ovat leivinjauhe ja sooda.

Hiiva on elävää solukkoa, joka tarvitsee tietyt olosuhteet lisääntyäkseen. Tuorehiiva on harmaata ja kimmoisaa. Sitä myydään kaupoissa 50 gramman pakkauksissa. Kuivahiiva on pienirakenteista, huoneenlämmössä säilyvää hiivaa. Hiivataikinoissa kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Lisäksi kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan leivonnassa kädenlämpöiseen nesteeseen.

Toimiakseen hiiva tarvitsee ravintoa, ilmaa, nestettä ja lämpöä. Ravintonsa hiiva saa taikinaan lisätystä sokerista sekä jauhojen sisältämästä tärkkelyksestä ja sokerista. Ilmaa syntyy kun taikinaa alustetaan, nesteenä voi olla esimerkiksi vettä, maitoa tai heraa. Lämpöä hiiva saa nesteestä sekä taikinan kohotusolosuhteista.

Leivinjauhe- ja soodataikinat kohoavat, kun nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Näitä taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinoita.

Ruokasooda on natriumkarbonaattia, jota käytetään vain leivonnaisiin, jossa on jotain hapanta. Leivinjauhe on ruokasoodan ja happamien aineiden seos ja sitä käytetään makeissa leivonnaisissa, kuten murotaikinoissa.

Suola

Leivonnassa suola antaa makua ja parantaa sitkoa.

Mausteet

Erilaiset mausteet tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuja tuttuihinkin leivonnaisiin. Tavallisimmat leipien leivonnassa käytetyt mausteet ovat kumina, anis ja fenkoli. Vaihtelua leipiin saa lisäämällä taikinaan vaikka mysliä ja rusinoita.

Pullan mausteena käytetään tavallisimmin kardemummaa. Lisää makua pulliin tuo täytteissä käytetyt mausteet. Niitä voivat olla esimerkiksi kaneli, kaakaojauhe, vanilliinisokeri tai sitruuna. Myös rusinat maustavat pullia. Eri vuodenaikoina, kuten pääsiäisenä ja jouluna, käytetään erilaisia mausteita. Juhlaviin pulliin lisätään sahramia antamaan väriä ja makua. Piparkakkuihin käytetään usein kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.


Kommentit

1 138 kommenttia artikkeliin “Leivonnan raaka-aineet”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. perfect

  thank you for a very good article

 2. qQ8KZZE6 sanoo:

  qQ8KZZE6

  qQ8KZZE6

 3. D6tuzANh sanoo:

  D6tuzANh

  D6tuzANh

 4. SHKALA TONOV sanoo:

  SHKALA TONOV

  SHKALA TONOV

 5. Øêàëà òîíîâ

  Øêàëà òîíîâ

 6. russianmanagement.com

  russianmanagement.com

 7. chelovek-iz-90-h

  chelovek-iz-90-h

 8. 3Hk12Bl sanoo:

  3Hk12Bl

  3Hk12Bl

 9. 3NOZC44 sanoo:

  3NOZC44

  3NOZC44

 10. 01211 sanoo:

  01211

  01211 21546

 11. tor-lyubov-i-grom

  tor-lyubov-i-grom

 12. film-tor-2022 sanoo:

  film-tor-2022

  film-tor-2022

 13. hd-tor-2022 sanoo:

  hd-tor-2022

  hd-tor-2022

 14. hdorg2.ru sanoo:

  hdorg2.ru

  hdorg2.ru

 15. jeffrey smith ivermectin

  generic ivermectin cream

 16. Psikholog sanoo:

  Psikholog

  Psikholog

 17. netstate.ru sanoo:

  netstate.ru

  netstate.ru

 18. 2autograph sanoo:

  2embryonic

 19. Link sanoo:

  Link

  Link

 20. ivermectin cost australia

  stromectol for lice

 21. tor-lyubov-i-grom.ru

  tor-lyubov-i-grom.ru

 22. psy sanoo:

  psy

  psy

 23. chelovek soznaniye mozg

  chelovek soznaniye mozg

 24. bit.ly sanoo:

  bit.ly

  bit.ly

 25. cleantalkorg2.ru

  cleantalkorg2.ru

 26. bucha killings

  bucha killings

 27. War in Ukraine

  War in Ukraine

 28. Ukraine sanoo:

  Ukraine

  Ukraine

 29. Ukraine news – live

  Ukraine news – live

 30. The Latest Ukraine News

  The Latest Ukraine News

 31. site sanoo:

  site

  site

 32. stats sanoo:

  stats

  stats

 33. Ukraine-war sanoo:

  Ukraine-war

  Ukraine-war

 34. movies sanoo:

  movies

  movies

 35. gidonline sanoo:

  gidonline

  gidonlineKommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: