Erityisruokavalioleivonta

Kaikki ruuat ja ruoka-aineet eivät sovi kaikille. Yleisimpiä erityisruokavalioita ovat allergia-, gluteeniton, vähälaktoosinen tai laktoositon sekä maitoallergisen ruokavalio.

Allergiat

Allergiassa elimistö reagoi epätarkoituksenmukaisesti allergiaa aiheuttavaan tekijään. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oireita limakalvoilla, ihoilla, silmissä tai ruuansulatuskanavassa. Yleisimpiä allergeeneja ovat maito, soija, kananmuna, kala, pähkinät, mansikka, sitrushedelmät, suklaa ja vehnä. Leivonnassa ja ruuanlaitossa tulisi välttää allergiaa aiheuttavia allergeeneja.

Gluteeniton ruokavalio

Keliaakikko syö gluteenittomia ruokia. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa aiheuttaen vatsakipuja, ajoittaista ripulia, ilmavaivoja tai vatsan turvotusta. Keliakiaa sairastava saattaa myös olla täysin oireeton.

Gluteenittomassa ruokavaliossa sopimattomat viljat korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla tai luontaisesti gluteenittomilla viljoilla. Näitä ovat tattari, hirssi, maissi ja riisi. Myös kaura sopii keliaakikolle, jos siinä ei ole vehnän, ohran, tai rukiin aiheuttamia epäpuhtauksia.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä pitää olla erityisen tarkka. Pienetkin virheet leivonnaisten valmistuksessa voi aiheuttaa pitkäaikaisia suolistovaurioita. Huomioi esimerkiksi, että työtasosi on puhdas, kaulimessasi ei ole edelliseltä leivontakerralta vehnäjauhojäämiä ja käyttämäsi mittavälineet ovat puhtaita.

Gluteenittomassa leivonnassa voit käyttää esimerkiksi gluteenitonta ja proteiinitonta leipäjauhoseosta sekä tattari-, hirssi-, peruna- ja maissijauhoja.

Leivo aina koneella, esimerkiksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.

Huomioi raaka-aineiden oikeat lämpötilat.

Leivonnassa on kiinnitettävä huomiota gluteenittomien jauhojen aiheuttamaan sitkon puuttumiseen. Sitkon puuttuessa taikinan käsittely saattaa olla vaikeaa. Noudata ohjeissa annettuja jauhomääriä. Taikinan kuuluu olla löysää. Lähes kaikki tavalliset reseptit voi muuntaa gluteenittomiksi, korvaamalla 1dl vehnäjauhoja ¾-1dl:aan luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella.

Leipä- ja kakkutaikinoita kannattaa seisottaa jääkaapissa noin puoli tuntia ennen leipomista estääkseen lopullisen tuotteen kovuuden. Taikinat, joissa on käytetty riisijauhoja, vaativat tunnin seisottamisen.

Leivontaa voi helpottaa paistamalla taikinan vuoissa tai taputtelemalla taikinan teeleiviksi pellille. Leivät voi voidella vedellä, kananmunalla tai öljyllä. Paistamalla vuokaleipiä lopuksi vähän aikaa ilman vuokaa antaa leiville kauniin värin.

Taikinan rakennetta parantavat kananmuna, perunajauhot, soijajauho, maitojauhe ja juustoraaste. Maitoon leivottu leipä tekee leivästä mehevämmän ja leivinjauhe kuohkeuttaa lopputulosta. Kahvileivät saat mehukkaiksi lisäämällä taikinaan hedelmä- tai marjasosetta tai käyttämällä kosteutta sitovaa hedelmäsokeria.

Gluteeniton leipä kuivuu nopeasti. Kannattaakin pakastaa leipää kertakäyttöannoksina heti tuoreena.

Saat maukkaita leipiä lisäämällä niihin esimerkiksi oliiveja, porkkanaa, aurinkokuivattuja tomaatteja tai sipulia.

Lisätietoa keliakiasta
Keliakialiitto
Semper

Keittotaito
Keski-Suomen Allergia- ja astmayhdistys ry

Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intolerantit tarvitsevat vähälaktoosisen tai laktoosittoman ruokavalion. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri, eli laktaasi ei pilkkoudu ja pääse imeytymään ohutsuolesta. Vaivat ovat yksilöllisiä, samoin kuin elimistön sietämä maitosokerin määrä. Vatsakipu, ilmavaivat, turvotus ja ripuli ovat kuitenkin yleisiä oireita. Useimmille laktoosi-intorelantikolle sopii vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitovalmisteet sekä kypsennetyt juustot.

Maidoton ruokavalio

Maitoallerginen saa oireita maidon proteiineista. Allergia on yleisempi pienillä lapsilla kuin aikuisilla, sillä se yleensä paranee iän myötä. Maitoallergia aiheuttaa iho-, suolisto- tai hengitystieoireita. Maidottomassa ruokavaliossa vältetään kaikkia maitovalmisteita. Maitotuotteet voi korvata kaura- ja soijatuotteilla.

Vinkkejä maidottomaan leivontaan

Reseptissä olevan maidon voi korvata kaura-, riisi-, tai soijamaidolla.

Monet leivonnaiset onnistuvat ilman maitoakin, jolloin ohjeeseen merkityn maidon voi korvata vedellä tai muulla nesteellä. Esimerkiksi muffinit onnistuvat ilman maitoakin.

Rasvan voi korvata usein ruokaöljyllä tai maidottomalla margariinilla.

Kaura-, riisi- ja soijamaidoilla sekä –kermoilla saat maukkaita täytteitä ja päällisiä kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Maidottoman kakun voi myös koristella hedelmillä ja hyytelöillä.

Kaura- ja soijatuotteita valmistavat esimerkiksi
Alprosoya
GoGreen
Keiju
Oatly

Munaton ruokavalio

Kananmuna-allergikot saavat usein oireita munan valkuaisesta, herkimmät myös kananmunan keltuaisesta.

Vinkkejä munattomaan leivontaan

Leivonnassa kananmunan tehtävänä on kuohkeuttaa, sitoa ja kosteuttaa taikinoita sekä antaa makua ja väriä. Kananmunan ominaisuuksia ei voi suoraan korvata millään toisella tuotteella, mutta leivonnaisten makua ja rakennetta voi kuitenkin parantaa kananmunan käyttötarkoituksen mukaan.

Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa on myytävänä kananmunankorvikejauhetta, joka sisältää nostatusaineita ja tärkkelystä. Yksi tl kananmunankorvikejauhetta korvaa yhden kananmunan. Jauhe sekoitetaan kuivien aineiden sekaan tai tilkaan nestettä.

Sidosaineena kananmunan sijaan leivonnassa ja ruuanlaitossa voi käyttää esimerkiksi 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, 1 rkl aprikoosisosetta, ½ dl pehmeää tofua tai soijamaitoa.

Kananmunan sijaan kuohkeuttamisessa voi käyttää esimerkiksi 2 rkl soijajauhoja, liottamalla ½ dl:aan vettä 1 tl hiivaa tai sekottamalla 3 rkl:seen vettä 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja.

Kotitekoinen kananmuna sopii leivonnaisiin ja kekseihin. Valekananmunaan tarvitset 1 tl leivinjauhetta, ½ tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Seos vatkataan kuohkeaksi ennen taikinaan lisäämistä.

Jäädykkeissä ja hyytelöissä käytetyn kananmunan ja liivatteen voi korvata merilevästä valmistetulla hyytelöimisaineella, agar-agarilla. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen. 2 rkl agar-agaria hyyteilöi 1 litran hyydytettävää massaa.

Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois. Kananmunan sijaan voitele pullat ennen paistamista vesi-sokeri- tai vesi-siirappiseoksella.

Kaupoissa on myytävänä valmiita pakastettuja piirastaikinoita, makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Voi- ja lehtitaikinat ovat munattomia.

Lähteet:
Kotiliesi
Tiesydameen.fi
Myllyn Paras


Kommentit

1 272 kommenttia artikkeliin “Erityisruokavalioleivonta”
 1. PRISM LEAD INDIA Provides a best carpenter to fix a broken chair,Broken table highly professional one to get a perfect made bed for the home.they offer you to repair services are desk,siding,porches. We believe that everything broken can be fixed.so get everything repaired by our trusted experts.If customers have any old wood we make new furniture for them.We have Cheap carpenter workers.Carpenters build, erect or repair structures made of wood. They can build the frame of the house, walls and roof; install doors, windows, floors, cabinetry, ceiling tiles, complete other structural work such as sub-floor framing; and may even repair damaged furniture. Carpenters may specialize in a particular area of the trade, so be sure your chosen professional is able to complete your interior dream furnitures.Our Workers finish the work within the days.Carpenters are highly serviced specialists work with wood. and other wood to build, assemble,and repair structures.

  There are different types of carpenters that specialize in different things. For example, a furniture carpenter,shuttering carpenter,local carpenter does things such as framing,cupboard work,designing work, formwork and other structural work, a finish carpenters service in Bangalore is one that specializes in molding and decking and other jobs that need to look good beauty of your home interiors.

  They specialize in structure or work in a variety of construction or home furniture works.cheap carpenter they make a wood in another shape. They create furniture designs that optimize the available space and enhance the overall look of the customer room. These talented professionals are equally good at creating good furniture along with different or refurbishing furniture.Previous to you buying some furniture, make sure that you will be able to use it and don’t have to take it to pieces and store it in the store room. Verify the dimensions of the place where you want to put your new shelf,cupboard or drawers. To have a perfect bedroom or kitchen fittings, we recommend you to use the services of an experienced carpenter near you. Only in this way, you will be able to materialize your ideas regarding the design of your new wooden section.Both the quality and the design will be just as you always wanted, while the price will be even surprisingly low.We can send you a local carpenters who makes your dreams come true by making you the perfect wood furniture. We have the power and the talent to create amazing furniture created by the hands of our skilled workers.

  Many options available on the internet, finding information about carpenters who have the expertise to design, develop, and remodel furniture and fittings was easy. An online search for the ‘PRISM LEAD INDIA’ and they provide the cheap carpenter.Our Carpenters personally visit the area to get the dimensions of the customers home or office. We understand the reality of the customer, prepare a rough design of furniture If customers say ok and finally talk about prices and estimated time required to complete the work with their clients.

  For remodeling and repairs of any length and in any place, the service of a PRISM LEAD INDIA carpenter is imperative. Our local carpenter handles wooden materials, drills, hammers.Extending a wide range of carpentry services, the Carpenters in Bangalore are largely hired by construction sites, homeowners who need help with repairs. Whether one needs an interior or exterior repair, a small home repair or an extensive one, hiring the right carpenter will save up the time associated with such matters. Shuttering carpenters usually accept payments only in cash but big home repair companies acknowledge payments in mostly all modes.local carpenter and shuttering carpenter are some of the types of carpenters who have high demand in the market. While choosing a carpenter, it is always advisable to go face to face for better service.

  A skilled carpenter will also undertake major and minor repair work that involves fixing door frames, dressing table.Our Carpenters in Bangalore,have a team of junior carpenters under him.you can create furniture of your dreams in your budget. If you have a particular idea in your mind and would like to have it recreated.If you want to see in your home a one kind furnishing, if you looking for custom fit carpenters in Bangalore and have special requirements, Visit us PRISM LEAD INDIA and have the most beautiful house in the neighborhood. Tell us your ideas and dreams and we will do our best. We will discuss with you in full what exactly you need and will do it. Because we have a mission and it is to make our customers satisfied.

  BENEFITS OF SKILLED CARPENTERS

  Experienced Workers.

  Latest Design.

  Carefully Handle The Furniture.

  Remodeling The Old furniture into new design furniture.
  When your air conditioner gets older, or if it hasn’t ac servicing for a long time, it develops problems like weak airflow. It’s usually a sign that your air conditioner’s filter is blocked and needs to be cleaned. Filters keep dust and other contaminants out of the air ac servicing near me. However, as a result of removing unwanted particles, these filters restrict the airflow of your air conditioner.

  This problem has a simple solution: clean your filters to improve airflow. If you haven’t cleaned the filters in months or ever, it’s a good idea to call a professional ac repair near me. Onsitego’s jet service entails cleaning the AC filters with a powerful water jet. The cooling coils, blades, drain tray, exterior panel, and outdoor unit are also cleaned by Onsitego’s skilled AC technicians. After two or three months of use, filters normally need to be cleaned. But, if you live in a dusty environment, ac installation service it would be a good practice to clean the filters monthly Ac Repair In Bangalore.

  Due to its high elevation, Bangalore has lovely weather throughout the year but summer days can be unpleasant with temperatures reaching up to 35°C. On these hot days, problems with the air conditioner, such as a lack of cooling or poor airflow, can be very challenging. But, don’t worry. We’ve compiled a list of the most common AC issues, as well as how to get dependable ac repair with Onsitego’s AC services.

  We are trusted home appliance service provider with 15 Day Service Guarantee, Well
  Equipped and Trained Technician with washing machine repair near me a proper
  background check, Genuine parts fixed with Reasonable Rate. Our Aim is to Satisfy
  our Customers.

  Emergency Same day service
  Repair Work
  Services

  Washing machine repair and services firms are enterprises that repair and service washing machine units. At home, this washing machine repair near me a necessary and indispensable home appliance for washing clothes. These machines come with various functions that help you reduce your time, effort and energy in doing your laundry. A washing machine servicing to the device issues and problems faced by residents. There are different brands of washing machines available in the market today. Towards the upkeep of a washing machine unit, a repair firm is usually involved in providing multiple on-demand services for various brands including Samsung washing machine servicing near me There are authorized Whirlpool washing machine repair firms that only repair and service the various variants of LG washing machines. Scroll up to search from an exhaustive list of service providers and dealers offering washing machine repair in Bangalore that you can reach out to.washing machine repair in Bangalore are one such appliance that makes our lives easier. The fact that they are capable of cleaning, washing, and drying almost every type of fabric, has made them an ideal choice. Due to its robust design, durability, and cost-effectiveness, it is becoming a part of every household.

  Prism lead india helps you to connect with the verified as well as LED Tv Repair experienced technicians offering professional TV Repair And Service Centre in Bangalore . Get your TV repaired by the experienced engineer and enjoy your favorite shows.Prism lead india has become the preferred choice of the users to find experts for TV repair services because we provide

  *List of verified and trained technicians for repairs tv repair shops near me

  *The free quotation by the service providers for the required services

  *Ratings and Reviews of former customers for making a wise choice

  At Prism lead india, we help our users in saving time by availing the list of Tv Service Center in Bangalore service experts that offer professional led tv servicing center services. Booking the service is quite easy here. The users need to fill the simple form with their requirements and basic details. Based on the requirements, Tv repair near me would get in touch with you via SMS and calls. Users can discuss the required services and get the price quotation and book the expert for the service.

  PRISM LEAD INDIA is a trusted gold buying company, headquartered in Bangalore, India. Our Company that unorganized sectors are practicing the unethical way to check the purity of gold and cheating in weighing the gold accurately.If you are looking to sell your gold, visit PRISM LEAD INDIA . We are one of the best GOLD BUYERS IN BANGALORE, we buy all kinds of old, broken, second-hand, and unused jewelry intending to provide the best value of gold to the customers.

  With a commitment to provide the best services to our customers, our brand has grown and spread widely. Our Company is the best place for you to second hand gold buyers in Bangalore as we know the real value of your asset.

  We assure the best price from our side as we follow proper buying practices. We offer an environment where you will experience transparency, trust, safety, and comfort.Also We Provide
  online gold buyers in Bangalore. We buy your gold, release your pledged gold and provide instant cash for your jewelry. We are equipped with the latest German technology to verify the weight and purity of the gold. We accept all kinds of jewelry and offer live prices for your gold.

  PRISM LEAD INDIA becomes the fastest growing company in India. Which deals in buy/release pledged gold from financial institutes/pawn brokers.Your gold is worth more today than yesterday. If you want to sell in the form of coins or jewelry, there is probably no better time than now. However, you must be very cautious when choosing a company to determine its value. So Visit nearby Our Company gold buyers to sell or release pledged gold for instant cash.

  The best option to sell your gold jewelry for Gold Buyers who checks the purity of ornaments through the XRF machine and offers the highest rate among all you have enquired before selling it. Selling used or unwanted ornaments is an easy, convenient, and quick way to make easy and hassle-free cash to get rid of financial crunches. In India, we have seen that selling gold in economic trouble for cash is a more common practice than encashing other investments.

 2. advgamble sanoo:

  빨리오세요 아레나카지노 입니다

 3. Your writing is perfect and complete. baccarat online However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

 4. advgamble12 sanoo:

  따뜻한 동남아로 떠나요 보타카지노 에서

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. pragmaticplay sanoo:

  pragmaticplay

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 2. lalochesia sanoo:

  lalochesia

  lalochesia

 3. free asian gay chat lines https://newgaychat.com/

 4. leci 123 sanoo:

  leci 123

  blog topic

 5. film onlinee sanoo:

  film onlinee

  film onlinee

 6. programma peredach na segodnya

  programma peredach na segodnya

 7. psycholog-v-moskve.ru

  psycholog-v-moskve.ru

 8. psycholog-moskva.ru

  psycholog-moskva.ru

 9. 3qAIwwN sanoo:

  3qAIwwN

  3qAIwwN

 10. video-2 sanoo:

  video-2

  video-2

 11. sezons.store sanoo:

  sezons.store

  sezons.store

 12. socionika-eniostyle.ru

  socionika-eniostyle.ru

 13. psy-news.ru sanoo:

  psy-news.ru

  psy-news.ru

 14. fafaslot sanoo:

  fafaslot

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 15. joker 388 sanoo:

  joker 388

  blog topic

 16. 000-1 sanoo:

  000-1

  000-1

 17. 3SoTS32 sanoo:

  3SoTS32

  3SoTS32

 18. 3DGofO7 sanoo:

  3DGofO7

  3DGofO7

 19. fortune 88 casino game

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 20. gacor slot sanoo:

  gacor slot

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 21. joker388 sanoo:

  joker388

  blog topic

 22. idnpoker 88 sanoo:

  idnpoker 88

  blog topic

 23. pragmatic play

  blog topic

 24. wwwi.odnoklassniki-film.ru

  wwwi.odnoklassniki-film.ru

 25. เว็บพนันออนไลน์ที่ดีที่สุด 2022

  Erityisruokavalioleivonta : Leivonta.fi

 26. rftrip.ru sanoo:

  rftrip.ru

  rftrip.ru

 27. sbobet88 sanoo:

  sbobet88

  blog topic

 28. dolpsy.ru sanoo:

  dolpsy.ru

  dolpsy.ru

 29. kin0shki.ru sanoo:

  kin0shki.ru

  kin0shki.ru

 30. 3o9cpydyue4s8.ru

  3o9cpydyue4s8.ruKommentoi artikkelia

Vahvistuskysymys spämmin välttämiseksi: